سالوادور آلنده
مستند «سالوادور آلنده»؛ سالوادور آلنده از سال ۱۹۷۰ تا ۱۹۷۳ رئیس جمهور شیلی بود. او سوسیالیست سرسختی بود که اعتقاد داشت سرمایه داری غربی بیش از آنکه برای جوامع منفعت داشته باشد، خسارت وارد کرده است و در برابر آن حزب سوسیالیست شیلی را بنا نهاد.
در سال ۱۹۷۰ با شعار ملی کردن صنایع و فعالیت های اقتصادی شیلی کاندیدای ریاست جمهوری شد. علیرغم ممانعتهای بیحد و حصری که توسط نیروهای سازمان اطلاعاتی ایالات متحده علیه او صورت گرفت، در انتخابات پیروز و کارنامه خوبی نسبت به تعهداتش بجا گذاشت.
تماشای آنلاین و دانلود مستند سالوادور آلنده
مستند سالوادور آلنده در سال ۲۰۰۴ توسط پاتریشو گاز من ساخته شده است.
آلنده در ۲۶ ژوئن ۱۹۰۸ در سانتیاگو متولد شد. وی فرزند سالوادور آلنده کاسترو و لورا گوسنس اوریبه بود. خانواده آلنده به طبقه متوسط بالاتر شیلی تعلق داشتند و دارای یک سنت طولانی درگیری سیاسی در اهداف مترقی و لیبرال بود. پدر بزرگ وی یک پزشک برجسته و طرفدار جنبش اصلاحگرا بود که یکی از اولین مدارس سکولار را در شیلی تأسیس کرد. سالوادور آلنده در اصل از باسک و از نژاد بلژیکی (والونی) بود.
او از نوامبر ۱۹۷۰ تا سرنگونی و مرگش در پی کودتای ۱۱ سپتامبر ۱۹۷۳ میلادی، رئیسجمهوری شیلی بود.
از او به عنوان اولین رئیسجمهوری مارکسیست که با رأی و دموکراسی به قدرت رسید نام میبرند.
سالوادور آلنده بیش از چهل سال در صحنهٔ سیاسی شیلی و حزب سوسیالیست شیلی حضور داشت. او پیش از رسیدن به ریاست جمهوری در انتخابات ۱۹۷۰ در مقامهای سناتور، نماینده مجلس و وزیر کابینه فعالیت میکرد. وی پزشک بود و مدتی به عنوان وزیر بهداشت خدمت نمود. آلنده سه بار در سالهای ۱۹۵۲، ۱۹۵۸ و ۱۹۶۴ کاندیدای ریاست جمهوری شده و شکست خورده بود تا این که در ۱۹۷۰ بالاخره در انتخابات برنده شد و تنها با ۳/۱٪ اختلاف با نفر دوم و ۸ درصد اختلاف با نفر سوم، از سوی مجلس به ریاست جمهوری برگزیده شد.
سوای مرگ ارنستو چهگوارا، مرگ هیچ سیاستمدار دیگری نتوانسته است به اندازه مرگ بحثبرانگیز سالوادور آلنده، نمادی برای سبعیت و در عین حال آرمانخواهی جنبش سوسیالیستی آمریکایلاتین دهههای ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ میلادی باشد. او که در اصل پزشک بود، نخستین سیاستمدار مارکسیستی بود که در آمریکایلاتین با رأی مردم به قدرت رسید.
این فیلم از مجموعه آثار با موضوع «آمریکای لاتین» است. از جمله آثار این مجموعه می توان به مستند قلم جادویی، مستند سفر با چگوارا، مستند قتل عام اجتماعی، مستند نیکاراگوئه آزاد، مستند غارت، مستند خون زمین، مستند فیدل، مستند هوگو چاوز، مستند نبرد شیلی، مستند ماجراهای هکتور و سه کله پوک و… اشاره نمود.