سفر روس
مستند «سفر روس»، نگاهی به سفر جلال آل احمد به شوروی پس از نیمقرن را روایت میکند. مکان هایی که جلال به آنها سفر کرده بار دیگر توسط مستندساز و در قاب دوربین او به نمایش در میآیند و تغییراتی که طی ۵۰ سال گذشته شامل آنها و تمام اجتماع و تاریخ جمهوریهای شوروی سابق شده روایت میشوند.
تماشای آنلاین و دانلود مستند سفر روس
مستند سفر روس به نویسندگی و کارگردانی محمدعلی رمضان پور و تهیه کنندگی مجید عزیزی ساخته شده است.
جلال آل احمد ۵۰ سال پیش به روسیه سفر کرد و در طی این سفر، سفر نامهای نوشت. در این سفرنامه میبینیم که جلال به خلاهای فرهنگی در نظام کمونیستی شوروی سابق اشاره کرده. اما داستان این مستند این است که ما بعد از گذشت حدود ۵۰ سال پس از نگارش این سفرنامه که حتی نظام شوروی هم از بین رفته به روسیه سفر میکنیم.
قدم به قدم سفرنامه جلال را دنبال میکنیم و خلاهای فرهنگی که جلال به آن ها اشاره کرده بود را بادقت بیشتر رصد می کنیم. اما نتیجه جالبی که به دست می آید این است که آن خلاهای فرهنگی نه تنها از بین نرفته بلکه با شدت بیشتری بروز پیدا کرده است و تبدیل به شکافی عمیق در میان مردم شده است. ظاهرا این شکاف به این دلیل شدت پیدا کرده که مردم روسیه پس از آزاد شدن از نظام کمونیستی شوروی و سرکوب کمونیستی آن در حال عقدهگشایی هستند.
برای مثال درآن زمان شوروی، همه مجبور بودند از یک کارخانه خودروسازی ماشین بخرند. اما اکنون اگر در خیابانهای روسیه نگاه کنید دو ماشین حتی با مدل یکسان هم پیدا نخواهید کرد. در بحث صادرات و واردات روسیه نیز این موارد وجود دارد. مردم با رهایی از آن نظام مشغول عقدهگشایی هستند. در حقیقت در این مستند تاثیر نظام شوروی را در امروز روسیه به تصویر کشیده شده است. رمضانپور درباره روند ساخت این مستند و حضور در جشنوارهها گفت: با پایان تصویربرداری مشغول تدوین هستیم که به احتمال فراوان این کار تا چند هفته آینده در ۵۲ دقیقه آماده پخش میشود. شبکه افق این مستند را خریداری کرده که به زودی آن را پخش میکند. با توجه به این که این مستند بلند است، قصد داریم تا این اثر را برای جشنواره فجر امسال شرکت بدهیم.
- جلال سال ۱۳۴۳ به روسیه رفت. به دعوت انجمن فرهنگی ایران و شوروی رفت. دعوت شده بود تا در هفتمین کنگره مردم شناسی مسکو شرکت کند. کنگره یک هفته دایر بود اما سفر جلال سی و یک روز کش آمد.
جلال ۴۱ ساله که از بند حزب توده رها شده به مسکو می رود و تشنه جرعه ای از حق می باشد.
جلال در بازگشت از سفر روس، ۱۷۰ صفحه کوچک یادداشت می آورد. یادداشت هایی یکسره رمزی و انگار کد گذاری شده برای یاد و ذهن خودش. این کتاب حاصل آن یادداشت هاست.