آبی برای سقایی
مستند «آبی برای سقایی»، روایتی است از سقاخوانی در نوش آباد استان کاشان و سفری برای جستجوی اشعاری گمشده از آیینی کهن می باشد.
تماشای آنلاین و دانلود مستند آبی برای سقایی
مستند آبی برای سقایی به کارگردانی، نویسندگی و تهیه کنندگی محمدتقی رحمتی ساخته شده است.
سقایی از آن دسته از آئین هایی است که در گذر زمان تغییراتی درماهیت و کارکرد پیدا کرده است. از مجموع مشک، جام، لنگ، کمر بند، شال، لچک،کشکول، الگال و سایر لوازم آب دادن به تشنگان، تنها نوحه خوانی اش را سقاهای امروز حفظ کرده اند. البته با بسط شعر و سبک های آوازی،جلوه هایی شنیدنی و متنوع از نواها و نغمه های عاشورایی را در دستگاهای اصیل موسیقی از جمله دشتی، ابوعطا، شور، شوشتری، افشاری، همایون و… پدیدار ساخته اند.
سقاها که میراث داران اهل فتوت اند از آنجا که مشکی به دوش و جام یا جامهایی در دست داشتند و لوازم مختلف سقایی را بر خود آویخته بودند؛ طبعا نمی توانستند سینه یا زنجیر بزنند بنابراین صرفا به خوانش نوحه بسنده می کردند .آنها ضمن سیراب ساختن کام تشنگان، لب عطشان شهدای کربلا را به یاد آنان می آوردند. بعدها دسته ها ی سقایی پراکنده شدند و سوز و ساز شعرها و آهنگ هایشان خواهان های زیادی پیدا کرد . هریک دسته ای و هیأتی تشکیل دادند. البته پیشترها علاوه بر دسته های سقایی، سقایان پیشاپیش هیئات هم حرکت می کردند. احداث سقاخانه ها برای آب رسانی به مردم و عزاداران در پیوند با سقایی و مکمل حرکت سقایان بوده است. بعضی از سقایان، سقایی را به یاد سقا دشت کربلا حضرت عباس (ع) انجام می دهند .همچنین سقایی را مطابق منابع دینی دارای ثوابی زیاد می دانند که در سیره ائمه نیز روایت شده است.
الان چند دسته سقایی در کاشان است که مهمترین آنها عبارتند از: هیأت سقایی هدایتی (خ امام پشت درمانگاه گلابچی) هیأت سقایی ضیغم « استاد ابراهیم» ( محله طاهر ومنصور)، هیأت سقایی گذر حاجی (محله دروازه فین)، هیأت سقایی حاجی علی حمامی(محسنی ها) (محله باغچه شاهی)هیأت سقایی استاد علی آقا سقا( محله درب حوض).در محله های پنج گانه نوش آباد هم در منازل و تکایا سقایی می خوانند که پرشورترین و متنوع ترین سبک ها در مرکز هیأت حسینی خوانده می شود.