میرزاجواد
مستند «میرزاجواد»، تاریخچه ورود دوربین عکاسی به ایران و تأثیر عکاسی اجتماعی و سیاسی در رویدادهای تاریخیِ ایران را بررسی میکند. در دوران مشروطه، عکاسی به ابزاری برای مبارزۀ مردم تبدیل میشود؛ «میرزاجواد» اولین عکاس شهیدِ ایران است که در ماجرای فتح تهران بهشهادت میرسد.
تماشای آنلاین و دانلود میرزا جواد
مستند میرزا جواد به کارگردانی سعید فرجی و نویسندگی سعید فرجی و مجتبی کوچکی و تهیه کنندگی مهدی مطهر ساخته شده است.
مستند «میرزا جواد» که روایتی از ورود صنعت عکاسی به ایران در زمان ناصر الدین شاه است امروز در موزه سینما رونمایی می شود.
روایت این مستند درباره شروع جریانات مشروطه است که در آن انتشار عکسی آتش این انقلاب را شعله ور می کند و عکس گرفتن از وقایع به وسیله ای مبارزاتی در دست مشروطه خواهان تبدیل می شود. در ادامه این جریانات میرزا جواد عکاسباشی نقشی موثر در این انقلاب بازی می کند و جانش را نیز در این راه می دهد.
سعید فرجی درباره سوژه مستند «میرزا جواد» گفت: بخشی از این فیلم به تاریخ عکاسی اجتماعی و بحران در ایران میپردازد. در همین بخش به بیان تاریخچه ای از عکاسی در ایران میپردازیم. ورود دوربین عکاسی به ایران و استفاده از آن برای اولین بار توسط دربار قاجار به منظور امور تفریحی بوده است اما با شروع دوران مشروطه موضوع کمی متفاوت میشود و استفاده از این ابزار رنگ و بوی دیگری به خود میگیرد.
او ادامه داد: در زمان مشروطه، عکاسی از چهرههای معروف و سران مشروطه آغاز میشود، این عکسها چاپ و منتشر میشود و اوج این ماجرا در موضوع فتح تهران توسط مشروطه خواهان اتفاق میافتد. در همین قائله شهادت اولین شهید عکاس را شاهد هستیم. این شخصیت، میرزا جواد عکاس باشی است که این مستند نیز به نام ایشان نامگذاری شده است. در قسمت آخر فیلم که به نوعی اوج این مستند نیز هست به شهید میرزا جواد عکاس باشی میپردازیم. در حقیقت، اصل ماجرا این است که دوربین عکاسی در دربار به عنوان وسیله تفریحی استفاده میشد اما وقتی به میان مردم میآید، جریانات اجتماعی متفاوتی را ایجاد میکند و افرادی از این وسیله برای بیان حرف حق استفاده میکنند.