طیب
مستند «طیب»، به بررسی زندگی حاج طیب رضایی از تولد تا اعدام به دست رژیم پهلوی میپردازد.
تماشای آنلاین و دانلود مستند طیب
مستند طیب به کارگردانی احمد کشاورز و تهیه کنندگی مهدی مطهر و همچنین نویسندگی احسان ناظم بکایی ساخته شده است.
این مستند به بررسی زندگی حاج طیب رضایی از تولد تا اعدام به دست رژیم پهلوی می پردازد.
طیب حاجرضایی” فرزند “حسینعلی” در سال ۱۲۸۰ش. ، در محله صام پزخانه «تهران» دیده به جهان گشود. پدرش از اهالی قزوین بود که به تهران مهاجرت کرده بود و ریاست بوتهفروشیها را بر عهده داشت، کار او تقسیمبندی بوته برای سوخت نانواییها بود. طیب از همان اوان جوانی به جرگه باستانی کاران و لوطیان پیوست و پس از بازگشت از خدمت سربازی نامش بر سر زبانها افتاد.
بارها به دلیل دعوا و درگیریهای جاهلانه دستگیر شده بود و به زندان رفته بود. وی در سالهای جوانی سابقه خوبی نداشت، از جمله اینکه در سال ۱۳۱۶ش. به اتهام درگیری و زد و خورد با پاسبان شهربانی به دو سال زندان انفرادی محکوم شده بود. در سال ۱۳۱۹ نیز به اتهام نزاع، تحت تعقیب بوده که به قید کفیل آزاد شده است. در سال ۱۳۲۲ نیز به ۵ سال حبس با اعمال شاقه محکوم گردید و در سال ۱۳۲۳ش. نیز به بندرعباس تبعید شد. او در سال ۱۳۳۲ از کودتاچیان ۲۸ مرداد بود که «تاجبخش شاه» تلقی میشد؛ اما در اثر یک تحول روحی طیب به نهضت اسلامی پیوست.
طیب در رویداد پانزده خرداد نقش چندان فعالی نداشت، هر چند نقش بازدارندهای هم نداشت، با این همه. رژیم شاهنشاهی، در ۱۶ خرداد ۱۳۴۲ به همراه ۴۰۰ نفر دیگر او را به جرم بر هم زدن نظم عمومی دستگیر و سرکرده افراد دستگیر شده را طیب حاج رضایی و اسماعیل رضایی عنوان کرد.
پدر او حسینعلی حاج رضایی از اهالی قزوین بود که در تهران به شغل جمعآوری بوتههای خشک برای نانواییها مشغول بود. طیب از همان ابتدا به ورزش باستانی علاقمند بود و پس از پایان یافتن دوره سربازی بود که کمکم نام او بر سر زبانها افتاد. طیب از سال ۱۳۳۰ تا ۱۳۴۲ از میدانداران به نام میوه و تره بار تهران بود و به کار خرید و فروش میوه و تره بار مشغول بود. او در دوران زندگیش دو همسر و هفت فرزند داشت.
طیب در سنین جوانی بارها به دلیل درگیری بارها به زندان افتاد و نهایتاً، در رویداد پانزده خرداد باوجود اینکه نقش چندانی نداشت، رژیم شاهنشاهی او را در ۱۶ خرداد ۱۳۴۲ به همراه ۴۰۰ نفر دیگر دستگیر کرد. بعداً از سوی رژیم طیب حاج رضایی و اسماعیل رضایی به عنوان سرکرده دستگیرشدگان معرفی شدند و سرانجام، هردوی آنها با حکم صادره از دادگاه ویژه شماره یک لشکر گارد به ریاست سرتیپ حسین زمانی و دادستانی سرهنگ ستاد احمد دولو قاجار و با وکالت تسخیری تیمسار شایانفر پس از ۱۳ جلسه محاکمه، به جرم فعالیت محرمانه و خیانتکارانه به منظور برهمزدن نظم و امنیت عمومی به اعدام محکوم شدند و این حکم در سحرگاه ۱۱ آبان ۱۳۴۲ اجرا شد.
این فیلم از جمله آثار با موضوع «پیروزی انقلاب اسلامی» است. از جمله این آثار می توان به مستند بسته ۵۷، مستند مهدی عراقی را بکش، مستند خامنئی، مستند انقلاب در اندونزی، مستند بازگشت، مستند خشاب های خالی، مستند کمیته، مستند خون سار، مستند رزم آرزم، مستند موزائیک انقلابی، پویانمائی وحید، مستند صدای انقلاب، مستند اشعار مادرانه، مستند انقلاب در زابل، مستند مکتب امام، مستند ارثیه پدری، مستند اعلی حضرت که بود، مستند آذرخش و… اشاره نمود.