مدرسه فیضیه
مستند «مدرسه فیضیه»، روایتی از تاسیس مدرسه فیضیه قم است.
با شروع جنگ جهانی اول و تحولات در سطح منطقه، تردد طلاب و علما به شهرهای مذهبی عراق از جمله کربلا نجف کاظمین سامرا که تا آن موقع از مراکز عمده تعلیم و تعلم علوم دینی به حساب میآمدند دشوار شده بود. از سوی دیگر با گسترش زمزمههای تغییر سلطنت از قاجار به پهلوی نیاز شدیدی به یک پایگاه بزرگ و محکم برای حمایت از ارکان دین در داخل ایران احساس میشد. به همین دلیل به محض ورود آیتالله شیخ عبدالکریم حائری از علما و فضلای مشهور آن زمان به ایران مشتاقان علوم دینی جلسات درسی ایشان را برپا داشتند ایشان به بازسازی حوزه علمیه قم پرداختند و بعد از وفاتشان با حضور آیت الله بروجردی در ساختار آموزشی و شهریه طلاب تغییرات مفیدی صورت گرفت.
تماشای آنلاین و دانلود مدرسه فیضیه
مستند مدرسه فیضیه به کارگردانی و تهیهکنندگی عباس صالح مدرسه ای ساخته شده است.
تاسیس حوزههای علمیه شیعی به شیوه سنتی به سال ۴۴۷ هجری باز میگردد. پس از یورش طغرل بیک، سرسلسله سلجوقیان به محلات شیعه نشین بغداد و آتش زدن کتابخانه مهم و گرانقدر شیعه، علمای بزرگ شیعیِ آن زمان ناگزیر به مهاجرت به نجف اشرف شدند و سنگ بنای حوزه های علمیه را در آنجا بنا و آنجا را تبدیل به مجتمع بزرگ علمی شیعه کردند. شهر قم، از دیرباز ماوا و مامن شیعیان و مرکز علم و حدیث و فقه و فقاهت بوده است، چنانکه مقابر و زیارتگاههای برجای مانده از گذشته حکایت از این حقیقت دارد که این شهر به خاطر مرکزیت تشیع یکی از قطبهای علمی و مراکز مهم جهان اسلام خصوصاً تشیع به شمار میآید. مدارس دینی و بناهای مذهبی دیرپایی در این شهر وجود دارد که از گذشته در آنها علم فقه حدیث و قرآن و سایر علوم الهی تدریس میشد.
با شروع جنگ جهانی اول و تحولات در سطح منطقه، تردد طلاب و علما به شهرهای مذهبی عراق از جمله کربلا نجف کاظمین سامرا که تا آن موقع از مراکز عمده تعلیم و تعلم علوم دینی به حساب میآمدند دشوار شده بود. از سوی دیگر با گسترش زمزمههای تغییر سلطنت از قاجار به پهلوی نیاز شدیدی به یک پایگاه بزرگ و محکم برای حمایت از ارکان دین در داخل ایران احساس میشد. به همین دلیل به محض ورود آیتالله شیخ عبدالکریم حائری از علما و فضلای مشهور آن زمان به ایران مشتاقان علوم دینی جلسات درسی ایشان را برپا داشتند ایشان به بازسازی حوزه علمیه قم پرداختند و بعد از وفاتشان با حضور آیت الله بروجردی در ساختار آموزشی و شهریه طلاب تغییرات مفیدی صورت گرفت. اولین برخورد علما به رهبری امام خمینی با رژیم شاهنشاهی اعتراض به انقلاب سفید شاه و انجمن های ایالتی و ولایتی بود با گذشت زمان مخالفت با اصلاحات ارضی و کاپیتالاسیون جایگاه امام را در میام مردم ترفیع داد و ترس حکومت شاه باعث شد تا در دو نوبت به مدرسه علمیه فیضیه حمله کنند و کشته،زخمی و ویرانی بر جای بگذارند و اعراض امام به این امر سبب شد تا او را دستگیر و به ترکیه تبعیید کنند اما نهضت اعتراضات مردم به رهبری فیضیه تا پیروزی انقلاب ادامه داشت. بعد از انقلاب نیز امام تا مدتی در حوزه فیضیه ساکن بودند. در ادامه مستند به وضعیت امروزی این حوزه، ساختار آموزشی، عتداد دانشجویان و اساتید و پرداخت شهریه، باقی امور مرتبت می پردازد.
این مستند از مجموعه آثار با موضوع «سیره علما» و «روحانیت و طلاب» است. از جمله این آثار میتوان به مستند محی الدین، مستند آیت الله، مستند معراج روح، مستند مدرسه فیضیه، مستند آسید مهدی، مستند شیخ رضا، مستند شمیم باران، مستند میراث نجف، مستند مقدمه ای بر مقدمه، مستند مرزبان و… اشاره کرد.