بی آبان
مستند «بی آبان»، روایتی است از داستان خشکسالی خوزستان و پیگیری دلایل آن.
تماشای آنلاین و دانلود مستند بی آبان
مستند «بی آبان» به کارگردانی و تهیه کنندگی سیدمصطفی موسوی تبار به بررسی میزان آب شیرین در کشور پرداخته و نشان می دهد چه مسائلی باعث کمبود آب شیرین و به خصوص خشکسالی استان خوزستان شده است.
اگرچه خشکسالی در بروز چالش کمآبی در استان خوزستان موثر بوده اما زنجیرهای از سوءمدیریتها، تبعات خشکسالی را تشدید و شرایط را برای برخی از مردم استان بحرانی کرده است.
حدود ۱۵۰۰ روستا در استان خوزستان این روزها گرفتار در تنش آبی، شرایط سختی را سپری میکنند و حتی برای تأمین مصارف اب شرب دچار چالش جدی هستند؛ روستاهایی که دو سال قبل بدلیل بروز سیل، خسارات فراوانی را متحمل شدند. این تنش آبی، نه فقط ساکنان خوزستان بلکه محیط زیست استان را هم به شدت تحت تأثیر قرار داده است؛ در روزهای اخیر انتشار عکسهایی مبنی بر تلف شدن جانداران از بیآبی در تالاب بزرگ هورالعظیم، دوستداران محیط زیست را متأثر کرد.
مردم و رسانههای استانی معتقدند مسئولین استانی هیچگاه تقصیری را بر گردن نمیگیرند، کما اینکه سیل سال ۹۸ را نتیجه پربارش بودن ایام میدانستند و خشکسالی امسال را نتیجه کمبارش بودن امسال میدانند. بدیهی است که در کنار چالش خشکسالی، برخی بیتدبیریها، فقدان ایده برای مدیریت منابع آبی و فرار از پاسخگویی مسئولان نقش مهمی در شکلگیری چالش فعلی استان خوزستان داشته است.
قطعاً خشکسالی بیسابقه امسال واقعیتی انکارناپذیر و از اصلیترین دلایل ایجاد تنش آبی در خوزستان است. به گفته صادق ضیائیان مدیرکل پیش بینی و هشدار سازمان هواشناسی کشور، میانگین بارندگی کل کشور از ابتدای سال زراعی (مهر ۹۹) تا ۱۴ تیر امسال ۱۳۰.۵ میلیمتر ثبت شده، که ۵۳.۲ درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافته است. در واقع طبق آمار امسال خشکترین سال زراعی در ۵۰ سال اخیر است.
با این وجود این دلیل قانعکننده ای نیست که مسئولین تمام علت بحرانهای اخیر را خشکسالی بدانند. در این سالها خشکسالی گریبانگیر بسیاری از کشورها از جمله کشورهای آفریقایی مثل غنا و مالی بوده است ولی ایجاد یک سیستم مدیریت جامع و یکپارچه مدیریت منابع آبی با اختیارات میانبخشی و فرا استانی راهگشا بوده است. در تجربه کشورهای مذکور، تقسیم بندی ها براساس مرزهای هیدرولوژیکی نه تقسیمات استانی است. این راهبرد یکپارچه مدیریت منابع آب را در میان بخشها و گروههای بهره بردار از سطح ملی تا استانی و کشوری هماهنگ میکند.
البته این تغییر ساختاری مدیریت منابع آب به تازگی در ایران ایجاد شده است و مدیران حوزه آبریز انتخاب شدهاند و باید توجه داشت که تا عملی شدن نتایج تصمیمات، فاصله زیادی وجود دارد.
این مستند یکی از آثار منتشر شده با موضوع «نقد درون گفتمانی» در عماریار است. از جمله این آثار می توان به مستند دیوارکش، مستند امیدی هِ، مستند داد، مستند زمستان یورت، مستند قائم مقام، مستند زخم تازه، مستند راه طی شده، مستند روزگار یک چهل ساله، مستند نان گزیده ها، مستند دریابست، مستند تلکه، مستند هاشمی زنده است، مستند باج، مستند ترال، مستند نفس خوار، مستند لاتاری در بیروت، مستند مجمع عقلا، مستند تروکاژ، مستند قمار چهار گزینه ای و… اشاره نمود.