بیسیمچی های تات
مستند «بیسیمچی های تات»، پیرامون گروهی از بیسیم چی های دوران مقدس است که در زمان جنگ به زبان تات صحبت می کردند.
زبان تاتی، زبانی نادر است که جمعیت بسیار کمی در کشور به آن صحبت میکنند و تسلط دارند، تعدادی از رزمندگان نیز در دفاع مقدس و به خصوص در گردان امام سجاد(ع) بر این زبان کمتر شنیده تسلط کامل داشتند.
تماشای آنلاین و دانلود بیسیم چی های تات
مستند بیسیمچی های تات به کار گردانی محسن فضلی و نویسندگی سید مصطفی موسوی تبار ساخته شدهاست.
این مستند پیرامون گروهی از بیسیم چی های دوران مقدس است که در زمان جنگ به زبان تات صحبت می کردند.
زبان تاتی، زبانی نادر است که جمعیت بسیار کمی در کشور به آن صحبت میکنند و تسلط دارند، تعدادی از رزمندگان نیز در دفاع مقدس و به خصوص در گردان امام سجاد(ع) بر این زبان کمتر شنیده تسلط کامل داشتند.
فریدون کورهای زبانشناس با بیان این که گویش مناطق دشتگونه البرز، اشتهاردی یا تاتی است، گفت: تاتی با توجه به اینکه یکی از زبانهای ایرانی شمال غربی است بیشترین نزدیکی را به زبانهای فارسی، تالشی، لکی، کردی، زازاکی، گیلکی، مازنی و بلوچی دارد. نظرات بسیاری در مورد ریشه تاتی داده شده است.
او افزود: برخی به شباهتهای تاتی با اوستایی اشاره داشتهاند عدهای نیز کوشیدهاند به شباهتها و پیوندهای تاتی با پهلوی اشاره داشته باشند برخی نیز تاتی را به همراه تالشی و مازندرانی و گیلکی و کردی، بازماندههای زبان مادی کهن دانستهاند.
ضداطلاعات ارتش عراق با شنود مکالمات بیسیم چیهای ایرانی متوجه تحرکات و برنامههای عملیاتی ارتش و سپاه ایران میشد و نیروهای ایرانی از هر کد، رمز یا از هر کدام از گویشها و زبانهای ایرانی برای مکالمات بیسیم چیها استفاده میکردند، توسط استخبارات و ضداطلاعات ارتش بعث عراق شنود و ترجمه میشد. اما تاتی زبانها اندک بودند و کمتر کسی این زبان را به گوش شنیده و بنابراین فهمیدن آن نیز بسیار دشوار بود.
در جنگ هشت ساله ایران و عراق زبان تاتی نقش تعیینکننده ای در پیروزی اطلاعاتی ایران ایفا کرد. همانطور که پیشتر گفته شد استخبارات موفق به کشف کدها و رمزها میشد و در نهایت تاکتیکهای رزمندگان ما لو میرفت تا این که تصمیم بر آن شد تاتی زبانها مسئولیت بیسیمچی را به دوش بکشند.
صدای شجاعت تات زبانان آنقدر برای ارتش بعث عراق و همپیمانانش نامفهوم بود که تا پایان جنگ نتوانستند هیچکدام از مکالمات اطلاعاتی عملیاتی را که با این زبان گفته میشد، رمزگشایی کنند.
هاشمی، یکی دیگر از رزمندگان گردان امام سجاد(ع) در این باره میگوید: زبان تاتی یا اشتهاردی در هدایت صحیح نیروها و مباحث اطلاعات عملیات بسیار راهگشا بود.
این فیلم از مجموعه آثار با موضوع «دفاع مقدس» می باشد. از جمله اثار این مجموعه می توان به مستند چریک پیر، مستند مادر جبهه ها، مستند ۳۳سال سکوت، مستند شیر صحرا، مستند وصیت نامه، مستند سرباز واهیک، انیمیشن نبرد خلیج فارس ۱، مستند گردان قاطریزه، فیلم سینمایی شیار ۱۴۳، فیلم سینمایی ویلایی ها، مستند معلم، مستند نبردهای فانتوم، مستند نبردهای تام کت، مستند سرداران روستا، سریال شرایط خاص، فیلم سینمایی منصور و… اشاره نمود.