تئوریسین خشونت
مستند «تئوریسین خشونت»، آرا و اندیشههای سید احمد فردید را دستمایه روایت خود قرار داده است. فیلسوفی که از یک سو او را مبدع واژه «غرب زدگی» مینامند و از سوی دیگر تنازعات فکری و نظری او با عبدالکریم سروش تا مدتها محل بحث و جدل بوده است.
تماشای آنلاین و دانلود مستند تئوریسین خشونت
«تئوریسین خشونت» مستندی است که آرا و اندیشههای سید احمد فردید را دستمایه روایت خود قرار داده است. فیلسوفی که از یک سو او را مبدع واژه «غرب زدگی» مینامند و از سوی دیگر تنازعات فکری و نظری او با عبدالکریم سروش تا مدتها محل بحث و جدل بوده است.
این مستند به کارگردانی محسن کوقان و تهیهکنندگی مهدی مطهر می باشد.
مهمترین چالش ما در تاریخ معاصر مواجه با غرب است. از جنگ چالدران در زمان صفویه که مواجه ما با غرب (داشتن توپ جنگی توسط سپاه عثمانی) باعث شکستمان شد و بعد جنگهای ما با روسیه که باز هم به دلیل نبود ابزار شکست میخوردیم، آرام آرام متوجه شدیم که غربی به وجود آمده که کاملاً پیشرفت کرده است و در مقابل، ما درجا زدهایم و پیشرفتی برایمان حاصل نشده است. در نتیجه این سوال به وجود آمد که اساساً نسبت تاریخی ما با غرب چگونه باید تفسیر شود و چه اتفاقی افتاد که در مواجه با غرب پیشرفتی نکردیم.
در جواب این سوال طیفهای مختلفی از اندیشمندان شکل گرفتهاند و افرادی با ورود با این ساحت بهدنبال پاسخ برآمدند. در این میان افرادی مانند فردید معتقد بودند که ما نیاز به یک سوال جدید نسبت به غرب و اساساً بازتعریف نسبت خودمان با غرب داریم.
فردید از غربزدگی میآید و در بعد دیگری قرار میگیرد و با وجود اینکه سند مکتوبی از او وجود ندارد اما در طیف گستردهای از روشنفکران تاثیر گذاشت و سخنرانیهای او نیز موجود است و علاوه بر آن جلد اول کتاب «غربزدگی» بر اساس همین سخنرانیها منتشر شده و در دسترس است. حتی دکتر داوری معتقد است که فردید سوالات جدیدی را برای ما مطرح کرده است و به همین جهت به او اولین فیلسوف معاصر ایران میگویند، چرا که اولین پرسشهای متناسب با شرایط روز جامعه را در نسبت غرب مطرح کرد.
به همه این دلایل فردید اندیشمند مهمی است و اولین کسی بود که تلاش کرد تا مواجهه ما با غرب را از یک کنش صرفاً سیاسی به یک بحث نظری تبدیل کند و لزوم آن حس میشد تا در حد و اندازه خودش در سطح رسانه مطرح شود و ما با ساخت «تئوریسین خشونت» پس از سالها با غبارزدایی از اندیشههای فردید، این اندیشهها را بازخوانی کردیم چرا که هنوز هم اینکه نسبت ما با غرب چگونه تعریف میشود مساله مهمی است.
در «تئوریسین خشونت» به ۴ مقطع مختلف زندگی فردید از کودکی، دوران روشنفکری و مهاجرت به اروپا، برگشت از اروپا و در نهایت حیات پس از انقلاب پرداخته شده است.
زمانی که از فردید صحبت میکنیم، باید بدانیم که او چند مقطع مهم در زندگیاش دارد. قبل از سفر به اروپا که همراه با صادق هدایت به کافه نادری میرود و به تعبیر خودش درخت اعتقادش در آن دوران خشک شده بود. سفر به اروپا و تحصیل و تأثیرپذیری از مکتب هایدگر که به مرور غربزدگی در گوشهای از غرب برایش معنا پیدا میکند و در نهایت بازگشت به ایران که دوره بسیار مهمی است و بحثهای نظریاش را مطرح میکند و در نهایت دوره پس از پیروزی انقلاب اسلامی که حتی شاگردانش نیز به دلیل پذیرفتن انقلاب از او جدا شدند و در نهایت جدال با سروش و خانه نشینی تا قبل از مرگ.
فیلم با مخالفان فردید شروع میشود و اواخر مستند هم با مخالفان فردید تمام میشودبنابراین برای تبیین درست همه وجوه شخصیتی فردید، لازم بود که این مقطع به طور کامل روایت شود تا مخاطبی که اصلاً آشنایی با او و نظراتش ندارد، متوجه شود که در مورد چه کسی صحبت میشود.
این مستند از مجموعه آثار پرتره با موضوع تاریخ سیاسی است. از جمله این آثار می توان به مستند پونز، مستند مهدی عراقی را بکش، مستند پدر طالقانی، مستند روزگار رضاخانی، مستند خامنئی، مستند یکه سوار، مستند تنها مدرس، مستند آقای نخست وزیر، مستند روح الله، مستند پرزیدنت آکتور سینما، مستند او یک معلم بود، مستند لاتاری در بیروت، مستند هاشمی زنده است، مستند آسوده بخواب کوروش، مستند رضا ماکسیم، مستند سازمان، مستند ارثیه پدری، مستند راه طی شده، پویانمائی وحید، مستند اعلی حضرت که بود، مستند پایان غرور و… اشاره نمود.