تنها مدرس
مستند «تنها مدرس»، روایتی از تولد تا شهادت سیدحسن مدرس است و ابعاد زندگی سیاسی - مبارزاتی این عالم را بررسی کرده است.
این فیلم تلاش کرده با بهرهگیری از تصاویر آرشیوی، روایتی همهجانبه از فعالیتهای شهید مدرس را ارائه دهد.
تماشای آنلاین و دانلود مستند تنها مدرس
مستند «تنها مدرس»، روایتی از تولد تا شهادت سیدحسن مدرس است و ابعاد زندگی سیاسی- مبارزاتی این عالم را بررسی کرده است. این فیلم تلاش کرده با بهرهگیری از تصاویر آرشیوی، روایتی همهجانبه از فعالیتهای شهید مدرس را ارائه دهد.
مستند «تنها مدرس» که فیلمبرداری آن در شهرهای تهران، کرمانشاه، اصفهان، استانبول و چند شهر دیگر صورت گرفته، سرپرستی تیم تحقیق آن را سیروس سعدوندیان به عهده داشته، مهدی فارسی مشاور کارگردان و تدوینگر اثر بوده، سه راوی اصلی آن سیروس سعدوندیان (مدرس)، ناصر طهماسب و علیرضا شجاع نوری، تصویربردار سید حسن سیدی پریشان و تهیه کننده مستند یاسر فریادرس بوده است.
سید حسن مُدَرّس (۱۲۴۹ش-۱۳۱۶ش) فقیه و سیاستمدار شیعی بود. مدرس از علمای اصفهان در دوران مشروطه بود که به حمایت از مشروطهخواهان پرداخت. وی در دوره دوم مجلس، از طرف فقها بهعنوان یکی از مجتهدانی تعیین شد که طبق قانون اساسی مشروطه میبایست بر هماهنگی مصوبات مجلس با شرع اسلام نظارت داشته باشند. او از دوره سوم تا دوره ششم نیز برای چهار دوره نماینده مردم تهران در مجلس شورای ملی بود. در دوره جنگ جهانی اول، کمیته دفاع ملی را تشکیل داد و به قم مهاجرت کرد. سید حسن مدرس با اقدامات رضاخان مخالفت میکرد. رضاخان او را تبعید کرد و به شهادت رساند. در ایران دهم آذر، به مناسبت شهادت او، به نام «روز مجلس» نامگذاری شده است.
بخشی از فعالیت های شهید مدرس در زمان قاجار :
در زمان مشروطه، مدرس به حمایت از جنبش مشروطیت برخاست و در کنار حاج آقا نورالله اصفهانی، برای تدارک و تقویت مشروطهخواهان کوشید. با اوجگیری جنبش مشروطهخواهی و دوران استبداد صغیر، مدرس به همراه حاج آقا نورالله، انجمنی با عنوان انجمن ملی تشکیل داد و خود به نایب رئیسی این انجمن انتخاب شد. وی با مشروطهخواهان بختیاری، مخفیانه در تماس بود و همکاری داشت.
پس از فتح تهران و پیروزی مشروطهخواهان، مقدمات تأسیس دوره دوم مجلس شورای ملی فراهم و انتخابات به صورت عمومی برگزار و مجلس تشکیل شد. بر اساس اصل دوم متمم قانون اساسی مشروطه، باید پنج نفر از مجتهدان در مجلس حضور داشته و بر مصوبات مجلس به منظور عدم مغایرت آنها با احکام شرع نظارت داشته باشند. به این منظور، مراجع نجف بیست نفر از مجتهدان از جمله مدرس را به مجلس شورای ملی معرفی کردند و مدرس هم بر اساس قرعه انتخاب شد.
وی در سومین دوره مجلس شورای ملی، افزون بر وظیفه نظارتی، نمایندگی مردم تهران را نیز بر عهده داشت. با شروع جنگ جهانی اول، ایران رسماً خود را بهعنوان دولت بیطرف اعلام کرد، ولی نیروهای متفقین با نقض بیطرفی ایران، وارد خاک کشور شدند با پیشنهاد مدرس و موافقت مجلس، قرار شد گروهی از نمایندگان به منظور مخالفت با قوای متجاوز به قم مهاجرت کنند و یک دولت سایه در کنار دولت اصلی تشکیل دهند. بدین منظور بیست و هفت نفر از نمایندگان مجلس به همراه گروهی از رجال سیاسی و مردم عادی، تهران را به قصد قم ترک کردند. مهاجران در قم کمیتهای با عنوان «کمیته دفاع ملی» تشکیل دادند. اما قشون روس روانه قم شد ودر پی شکست مهاجران، گروهی به همراه سلیمان میرزا و مدرس از راه کاشان به اصفهان و از راه کوههای بختیاری خود را به غرب ایران رساندند. در شعبان ۱۳۳۶ق با پایان یافتن جنگ اول جهانی، مدرس به همراه دیگر مهاجران پس از دو سال، به تهران بازگشت و در مدرسه سپهسالار به تدریس مشغول شد.
این مستند از مجموعه آثار پرتره با موضوع تاریخ سیاسی است. از جمله این آثار می توان به مستند پونز، مستند مهدی عراقی را بکش، مستند پدر طالقانی، مستند روزگار رضاخانی، مستند خامنئی، مستند یکه سوار، مستند تنها مدرس، مستند آقای نخست وزیر، مستند روح الله، مستند پرزیدنت آکتور سینما، مستند او یک معلم بود، مستند لاتاری در بیروت، مستند هاشمی زنده است، مستند آسوده بخواب کوروش، مستند رضا ماکسیم، مستند سازمان، مستند ارثیه پدری، مستند راه طی شده، پویانمائی وحید، مستند اعلی حضرت که بود، مستند پایان غرور و… اشاره نمود.