شورش علیه سازندگی
مستند «شورش علیه سازندگی»، نگاهی دارد به شورشهای اجتماعی در شهرهای مشهد و اسلامشهر در دهه ۷۰ شمسی. در این مستند سعی شده است در گفت و گو با نزدیکان، یاران، کارشناسان، مخالفان و منتقدان مرحوم آیتالله هاشمیرفسنجانی روایتی بدون روتوش از دوران سازندگی را بیان شود.
تماشای آنلاین و دانلود مستند شورش علیه سازندگی
مستند شورش علیه سازندگی به کارگردانی مصطفی شوقی و تهیه کنندگی مهدی مطهر یک اثر سیاسی و اجتماعی است که نشان می دهد چگونه تفکرات اقتصادی دولت بر ساخت اجتماعی یک جامعه تاثیر دارد.
تکنوکراسی نه تنها راه تحول ایران در دوران پس از جنگ هشتساله، بلکه تغییری در سیاستهای اقتصادی ،با توجه به تغییر دولت در سالهای آغازین، انقلابی ایدئولوژیک به حساب میآمد. شکلی از سیاست اقتصادی با تعریف غربیاش که اجرا شدن آن در کشوری انقلابی یقیناً با چالش همراه میشد. مستند «شورش علیه سازندگی» با در کنار هم نهادن نظر موافقان و مخالفان، سعی در تشریح ساز و کار چنین سیاستی از سوی چهارمین رئیسجمهور ایران دارد و از سویی روند پیادهسازی این شکل اقتصادی را بیان میکند.
تکنوکراتهای اولین دولت پس از جنگ هشتساله، در جوی انقلابی، احتمالاً اولبار بود که با چنین واژهای روبرو میشدند؛ که به طور طبیعی، پیادهسازی مؤلفههای آن در چنین جو انقلابیای با انتقاد شدید همراه میشد.
«شورش علیه سازندگی» مستندی است که با تمرکز بر موضوعی ویژه، از شمایل پرتره خارج و به اثری پژوهشی تبدیل میشود؛ بدینصورت که شخصیتی تأثیرگذار در دهه اول انقلاب ایران و البته حساسیتبرانگیز در دهههای ۳۰ و ۴۰، در این مستند تنها با تأکید بر سیاست اقتصادی مورد نظر خود در دوران ریاستجمهوریاش بررسی میشود و هاشمی رفسنجانی و سیاست اقتصادیاش، با توجه به آن چه که خلال مصاحبهها بیان میشود؛ در مرکز قضاوت این مستند قرار میگیرد.
مستند با بهره بردن از آرشیو، گفتار-متن و مصاحبه، روایتی خطی را با توجه به دو دوره ریاست جمهوری هاشمی میسازد. روایتی که میتوان آن را تراژیک تلقی کرد، زیرا آغاز ماجرایی مربوط به شخصیت محوری مستند است؛ که با قدرت رسیدن او آغاز و با شکست همان سیاست اقتصادیاش به پایان میرسد. این زاویه تراژیک، آن جایی بیشتر به چشم میآید که در بخش پایانی، مستندساز با نمایش آرشیو اختصاصی یا به عبارت بهتر آرشیوی که برای اولین بار به مخاطب نمایش داده میشود، تلخی این شکست اقتصادی را از زبان خود سوژه انسانی و نزدیکانش بیان میدارد.
این مستند از مجموعه آثار پرتره با موضوع تاریخ سیاسی است. از جمله این آثار می توان به مستند پونز، مستند مهدی عراقی را بکش، مستند پدر طالقانی، مستند روزگار رضاخانی، مستند خامنئی، مستند یکه سوار، مستند تنها مدرس، مستند آقای نخست وزیر، مستند روح الله، مستند پرزیدنت آکتور سینما، مستند او یک معلم بود، مستند لاتاری در بیروت، مستند هاشمی زنده است، مستند آسوده بخواب کوروش، مستند رضا ماکسیم، مستند سازمان، مستند ارثیه پدری، مستند راه طی شده، پویانمائی وحید، مستند اعلی حضرت که بود، مستند پایان غرور و… اشاره نمود.