راز شهر نئوم
مستند «راز شهر نئوم»؛ شهر نیوم، شهری است که محمد بن سلمان با اهدافی بسیار بلندپروازانه و با تبلیغات بسیار زیاد در حال ساخت آن است. شهر نیوم شهری کاملا مدرن است که طبق ادعای محمدبن سلمان آورده اقتصادی فراوانی برای عربستان خواهد داشت. اما نکته مهمتر تبعات سیاسی ساخت این شهر است که حتی در بلندمدت روی روابط عربستان و اسرائیل و سرنوشت مسئله فلسطین نیز موثر خواهد بود. این مستند توسط پایگاه اینترنتی شعوبا ترجمه و زیرنویس شده است.
تماشای آنلاین و دانلود مستند راز شهر نئوم
اینجا که ولیعهد عربستان سعودی برنامه ریخته نامش «نئوم» باشد، شهری خواهد بود که از نظر وسعت بزرگتر از دوبی است و تعداد رباتهایی بیشتر از انسانها در آن حضور دارند. محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، در چشمانداز خود به این شهر به چشم یک «پرش متمدنانه از انسانیت» نگاه میکند که جایی دور از محدودیتهای سنتی عربستان سعودی و مرکزی برای کسبوکار خواهد بود در حوزه تولیدات پیشرفته، بیوفناوری، رسانهها و خطوط هواپیمایی.
پی نوشت :
ولیعهد عربستان در یک مصاحبه که در ریاض درباره این شهر انجام داده گفته است: «ما یک ربات مهم میخواهیم برای شهر نئوم، اولین رباتی که مال خود نئوم باشد، یک ربات درجهیک. هر چیزی دارای یک رابطه با هوش مصنوعی خواهد بود و دارای اینترنت اشیا؛ هر چیزی.»
این شهر علمی – تخیلی با برجهای اداری سربهفلککشیده و هتلهای پنجستاره نشاندهنده تلاش کنونی عربستان سعودی برای تغییر کشوری است که زمانی در پول نفت غرقه بود اما حالا با تنگناهای مالی جدی روبهرو شده است. نئوم میتواند مدل کوچکی از عربستان سعودی ۲.۰ باشد، در حالی که رهبر جدید ۳۲ ساله این کشور درحال بازسازی همه اقتصاد کشور است تا آن را با جهان مدرن سازگار کند؛ کاری که حاکمان قبلی این کشور نتوانستند انجامش بدهند. ساخت شهرهای عظیم دیگری نیز پیش از این در عربستان و درون صحرا اعلام شده بود و تبلیغات زیادی نیز روی آن صورت گرفت اما بعدتر، آن طور که لازم بود انتظارات را برآورده نکرد؛ یکی از این شهرهای اعلام شده، شهری اداری بود که با بودجه ۱۰ میلیارد دلار در حوالی ریاض باید ساخته میشد. اما این شهرها عمدتا خالی از سکنه و ناتمام باقی ماندهاند.
جیمز دورسی، کارشناس امور خاورمیانه در دانشگاه فناوری نانیانگ سنگاپور، میگوید که شهر نئوم «تلاشی است برای ایجاد یک منطقه اقتصادی که بهینهتر و بهروزتر از همه مناطق اقتصادی است و این نشان میدهد که اکنون زمان اصلاح فرا رسیده و عربستان سعودی در این راه قدم برمیدارد.» او میگوید: «سؤال این است که آیا کسی میتواند یک ابرشهر را از بقیه اقتصاد غیربهینه و ناکارآمد کشور دور نگه دارد.»
ساختن ابرشهر نئوم مثال دیگری از تمایلات شاهزاده محمد است درباره این موضوع که پولها را به سمت پروژهها سرازیر میکند بدون اینکه به چگونگی تامین منابع مالی این پروژهها اهمیت بدهد. آنچه که اخیرا درباره برنامههای این ابرشهر رونمایی شده، شامل برنامه ایجاد یک پارک بازی وسیع، یک مرکز معالجه و درمانی گردشگری و یک خط ساحلی گردشگری در جده در ساحل دریای سرخ به ارزش ۴.۸ میلیارد دلار است.
پروژه ساخت ابرشهر نئوم که ردپایی از برنامه کلانتر مشهور به «چشمانداز ۲۰۳۰» در آن به چشم میخورد، اگر نخواهیم بگوییم بلندپروازانه است، هیچ چیز خاص دیگری نیست: منطقه خلیج فارس همین حالا هم پر است از آسمانخراشهایی که پا در شن و ماسه دارند، چه ابوظبی باشد چه دوبی. هیچ کلانشهری از این نظر که یک مرکز بینالمللی تجاری باشد به بزرگی دوبی نیست اما نئوم قصد دارد که این شهر را پشت سر بگذارد.
دههها طول کشیده است تا دوبی به شکل یک مقصد گردشگری با ۲.۹ میلیون نفر سکنه دربیاید؛ شهری که بلندترین برج جهان در آن واقع است و دفاتر بسیاری از بانکهای بینالمللی همچون استاندارد چارترد در آن قرار دارد. فرودگاه بینالمللی دوبی شلوغترین فرودگاه جهان بعد از فرودگاههای آتلانتا و پکن است.
به گفته شاهزاده محمد بن سلمان، با اینکه شهر برنامهریزیشده نئوم نمیتواند با دوبی رقابت کند اما بیشتر تکمیلکننده آن و بقیه بخشهای خلیج فارس است. این شهر «تقاضاهای جدید، نه تقاضاهایی مشابه دوبی» را ایجاد خواهد کرد. شاهزاده میگوید که «این شهر به دوبی کمک خواهد کرد. به بحرین کمک خواهد کرد. بهخصوص به کویت کمک خواهد کرد.» چراکه میتواند سریعتر و ارزانتر از حالا به اروپا صادرات داشته باشد. دوبی و دوحه روی هم به بیش از ۱۲۰ میلیون مسافر در سال از طریق فرودگاه و بندر خدمات میرسانند، در حالی که در دوبی ترافیک کانتینرها بر مسافران غلبه دارد.
کلمه «نئوم» ترکیبی از کلمه غربی «نئو» به معنی جدید و کلمه عربی «مستقبل» به معنی آینده است. این شهر تقریبا در منطقهای واقع خواهد شد که به «راسالشیخ حمید» شناخته میشود؛ یک شبهجزیره که ۵۰ کیلومتر تا آبهای دریای سرخ فاصله دارد و اگر به غرب بپیچید ۵ کیلومتر بعد به جاده ساحلی عربستان سعودی خواهید رسید.
زمینی به مساحت ۲۵ هزار و ۹۰۰ کیلومتر مربع برای توسعه منطقه شهری آن که با اردن و مصر هممرز است اختصاص داده شده است. این منطقه که بیش از دو برابر مساحت کشور همسایه عربستان، قطر، است به این دلیل انتخاب شده است که یک «منطقه استراتژیک» و نزدیک به مسیرهای کشتیرانی بینالمللی است. امسال مصر یک قرارداد با عربستان سعودی امضا کرد که طی آن، دو جزیره مهم را به عربستان واگذار کند. این دو جزیره پروژه نئوم را به صحرای سینا متصل میکنند.
این فیلم یکی از آثار منتشر شده در عماریار با عنوان «سینما و تلویزیون جهان اسلام» است. از جمله این آثار می توان به فیلم سینمایی مولانا، فیلم سینمایی نواره، مستند اسرائیل، شکاف از درون، مستند ارتش مصر از جنگ تا بیزینس، مستند سلاح مقاومت فلسطین، فیلم داستانی هدیه، مستند ترور دانشمدان هسته ای عرب، فیلم سینمایی پدر، نماهنگ فدای مرقد، فیلم سینمایی ابوزینب، فیلم سینمایی عسل سیاه، فیلم سینمایی زمستانی که گذشت، سریال حارس القدس (نگهبان قدس)، سریال مدیرکل۲، فیلم سینمایی عیون الحرامیه، مستند روزهایی در اردوگاه و… اشاره نمود.