با وقوع جنگ داخلی در سوریه و شروع حملات تروریستی داعش و دیگر گروه های تکفیری، منطقه غرب آسیا در گرداب آتش و خون گرفتار شد. در این زمان گروه های مردمی در عراق و سایر مناطق ساماندهی شدند و به نبرد با آن پرداختند. به مرور زمان و با شکست تدریجی ترور و تکفیر، گروه ها و چهره های رسانه ای مختلف نیز برای به تصویر کشیدن مبارزان این نبرد مقدس و مجاهدت های بیمثال آنها وارد میدان شدند. در نتیجه طی این سالها، آثار متعددی از جمله «ملاقات با داعش»، «روایت فتح بیجی»، «پرواز یک و بیست دقیقه»، «سفر آخر»، «از حبیب»و ... ساخته شده که مستند «خاطرات تکه تکه»، جدیدترین اثر منتشرشده در این زمینه است. در ادامه از این مستند بیشتر می خوانیم:
داستان مستند خاطرات تکه تکه درباره شهید ابومهدی المهندس، فرمانده سابق نیروهای بسیج مردمی عراق است. این مستند در گفتگو با دکتر علی خفاف، معاون و پزشک او، نگاهی کوتاه و گذرا به زندگی این شهید بزرگوار میاندازد و از شبی سخن میگوید که دکتر برای تأیید شهادت بر پیکر وی حاضر میشود.
عوامل سازنده این مستند عبارتند از:
مهدی مطهر، وحید فراهانی و سید هاشم موسوی، در عملیات آزادسازی فلوجه با شهید ابومهدی المهندس همراه می شوند و یک هفته، شبانه روز در همجواری او زندگی میکنند. از دل تصاویری که ضبط میکنند، چند مستند ساخته می شود که یکی از آن ها خاطرات تکه تکه است. «سلفی با ابومهدی» و «بوسه ای از ابومهدی» نیز از جمله مستندهای دیگری هستند که این گروه سه نفره با همکاری هم تولید نمودهاند.
مستند خاطرات تکه تکه در سال 1402 ساخته شده است. مهدی مطهر، کارگردان مستند، پیش از این نیز در مستند «72 ساعت»، روزهای پایانی سرداران مقاومت را در گفتگو با افراد مختلف به تصویر کشیده بود؛ از جمله دکتر خفاف که آن زمان به دلیل شرایط روحی نامناسب، بیشتر از 2 ساعت قادر به همکاری با گروه سازنده نبود. بنابراین با یک سال وقفه دوباره مقابل لنز مستندسازان ایرانی قرار گرفت تا به قول خود عمل کرده و از ابومهدی المهندس برایمان بگوید.
مستند خاطرات تکه تکه، یک مستند گفتگومحور است که برای گروه سنی بالای 13 سال ساخته شده است. البته به دلیل نمایش تصاویر دلخراش از لحظه شهادت حاج قاسم و ابومهدی، تماشای این مستند برای افراد حساس توصیه نمی شود.
اگر دانشجوی علوم سیاسی یا روابط بین الملل هستید یا علاقه مندید اخبار منطقه غرب آسیا و تحولات آن را دنبال کنید، این مستند انتخاب مناسبی برای شما خواهد بود؛ چرا که آگاهی از تحولات در گرو شناخت جریانهای مختلف و اتاق فکر آنها است.
بی تردید ابومهدی المهندس یکی از مغزمتفکرهای جریان مقاومت است که در کنار حاج قاسم سلیمانی، عمر خود را در مبارزه با تروریستهای تکفیری و حامیان آنها در منطقه سپری کرده است.
مدت زمان مستند خاطرات تکه تکه 56 دقیقه است و می کوشد در این زمان اندک، زندگی مردی را روایت کند که برای نجات حقیقت از چنگال آلودهبهخون تاریکی مبارزه می کند و عاقبت به آرزوی قلبی خود که شهادت باشد، می رسد.
تشرین در فرهنگ عراقی، به روزهای پاییزی در ماههای مهر و آبان اشاره میکند. اما از سال 2019 (1398) به بعد، این واژه دیگر خیلی شاعرانه نیست. همزمان با آبان تلخی که ایران در سال 1398 تجربه کرد، مردم عراق نیز روزهای دلهره آوری را پشت سر میگذاشتند. شاید برخی هنوز تصویر نوجوان 16 ساله ای را به یاد داشته باشند که ذبح و در یکی از میدان های عراق به دار آویخته شد. آن هم در مقابل دیدگان شهروندان عراقی. با وجود اینکه نقطه شروع تشرین، اعتراض مردم به حقوق طبیعیشان بود اما در ادامه ورق برگشت و توپخانه اغتشاشگران، ایران و نیروهای حشدالشعبی را نشانه گرفت.
در مستند خاطرات تکه تکه صوتی از ابومهدی می شنویم که موضع او را در قبال تشرین به عنوان فرمانده حشدالشعبی روشن میکند. به علاوه این مستند حقایقی را از پشت پرده ناآرامی های عراق پیش رویمان خواهد آورد.
برای تماشای این مستند که دربردارنده تصاویری است که پیش از این دیده نشده، می توانید به صفحه تماشای آنلاین و دانلود مستند خاطرات تکه تکه در سایت عماریار مراجعه کنید.
در این نوشتار به معرفی و بررسی مستند خاطرات تکه تکه پرداختیم. این مستند در گفتگو با معاون شهید ابومهدی المهندس، دکتر علی خفاف، زندگی و خاطرات او را از زاویهای به نظاره می نشیند که تا کنون ندیدهایم.