آسمان غرب؛ دلهره‌ای از جنس غیرت

آسمان غرب؛ دلهره‌ای از جنس غیرت

اقما اقما
| دوشنبه 23 بهمن 1402 | مدت زمان مطالعه : 2 دقیقه

اگر پوسترهای فیلم آسمان غرب را دیده یا نامش را شنیده باشید، احتمالا تا کنون درباره موضوع آن حدس هایی زده اید. همانطور که  آسمان ما را به یاد پرواز و واژه‌ غرب ما را به یاد خطه کردستان می‌اندازد، فیلم آسمان غرب، ماجرای خلبانان غیور کشورمان از جمله شهید علی اکبر شیرودی است که در روزهای ابتدایی جنگ و در گیر و دار پیشروی عراق به خاک مناطق غربی ایران حماسه آفریدند. در این میان بخشی از سختی هایی که مردم این دیار در آن روزها متحمل شدند نیز در این فیلم دیده می شود.

به گفته محمد عسگری، کارگردان آسمان غرب، این فیلم «پرتره محور» نیست؛ بلکه در پی به تصویر کشیدن بخشی از واقعیت جنگ و زندگی مردم در خلال آن است که باید بگوییم آسمان غرب در این زمینه موفق عمل کرده است؛ چرا که نگاه ما به شیرودیِ این فیلم با نگاهمان به شهید شیرودی متفاوت است و او را پیش از آنکه یک شهید ببینیم، خلبان و فرمانده ای مقتدر می بینیم که در پی نجات مردمان سرزمین خود است؛ مردمی که با حمله وحشیانه رژیم بعث، آواره شده و مشکلات فراوانی را تحمل می‌کنند، اما با این وجود همچنان روحیه استقامت خود را حفظ کرده اند. برای نمونه می توان به سکانس های مربوط به اردوگاه اضطراری اشاره نمود که زنان و کودکان آواره و نیز مجروحان را به تصویر می کشد. در این میان اما لحظاتی که زنان کرد برای همراهی با رزمندگان و یاری آن ها سلاح به دست می گیرند، از جمله نقاط قابل توجه فیلم آسمان غرب خواهد بود؛ جایی که شیرودی به عنوان فرمانده به آن ها اعتماد می کند تا به این ترتیب شجاعت و مقاومت این زنان توأمان با مظلومیتشان به نمایش درآید.

همچنین صحنه پردازی، موسیقی و جلوه های ویژه از جمله نکاتی است که فیلم اسمان غرب را به یک فیلم جنگی تبدیل کرده و به خوبی حس و حال، ترس و دلهره‌ پرواز و جنگ را به نمایش می‌گذارد. البته صحنه های طولانی جنگ پرنده ها و حرکات تند و بی وقفه دوربین را هم بایستی به این موارد اضافه کنیم.

در رابطه با بازی «میلاد کی مرام» در نقش خلبان شهید، علی اکبر شیرودی، نیز باید گفت او توانسته به خوبی یک قهرمان زمینی را به تصویر بکشد که در موقعیت هایی از زندگی عصبانی می شود و داد می زند یا اشک می ریزد و دلش برای خانواده و دوستانش تنگ می شود. گرچه اکت های تکراری کی مرام را در آسمان غرب هم می توانیم ببینیم؛ در واقع او موفق نشده میلاد کی مرام به طور کامل کنار بزند و علی اکبر شیرودی را به جای او بنشاند.

در پایان باید گفت فیلم آسمان غرب داستان پیچیده ای ندارد و تلاش می کند بخشی از رشادت های شهید شیرودی و دیگر رزمندگان نیروی هوایی ارتش را برای مخاطب به تصویر بکشد. البته همانطور که گفته شد این فیلم را بیشتر می توان یک فیلم جنگی به حساب آورد تا روایتی در ژانر دفاع مقدس. 

 

نظر مخاطب
راه نوشت راهی برای عبور از سینمای سانسور. اینجا محصولات عماریار را تحلیل می‌کنیم، با نگاهی نو درباره مستندها، فیلم‌ها و سریال‌ها می‌نویسیم و جدیدترین مطالب مربوط به جبهه فرهنگی انقلاب را دنبال می‌کنیم.
تهران، بلوار کشاورز، خیابان ۱۶ آذر، روبروی خیابان پورسینا، پلاک ۶۰ تلفن: 42795910-021